Έχοντας πάρει το όνομα του από τα αυτοφυή κυπαρίσσια που αφθονούν στην περιοχή πρόκειται για ένα κυκλικό μονοπάτι μήκους 6,7 χλμ. Πρόκειται για ένα εύκολο μονοπάτι με βαθμό δυσκολίας το 1 και η διάρκεια πορείας του είναι γύρω στις 2 ώρες. Η αφετηρία του μονοπατιού βρίσκεται περίπου στα 5χλμ από τον κύριο δρόμο Κελλακίου – Παρεκκλησιάς, δια μέσου χωματόδρομων και δασικών δρόμων, σε κοντινή απόσταση από το Πραστειό Κελλακίου για να καταλήξει στον υδατοφράκτη Γερμασόγειας.

Το μονοπάτι περνά αρχικά μέσα από δάσος με συστάδες κυπαρισσιών , έπειτα ακολουθεί πορεία κατά μήκος του ποταμού Κυπαρισσιά για να καταλήξει στον υδατοφράκτη της Γερμασόγειας. Ο υδατοφράκτης της Γερμασόγειας βρίσκεται σε απόσταση 8 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Λεμεσού πάνω στον Άμαθο ποταμό και αποτελεί την προσωρινή κατοικία πολλών υδρόβιων μεταναστευτικών πουλιών. Επιπρόσθετα εδώ έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του αθλήματος του κανό.

Στη διάρκεια της διαδρομής συναντώνται αρκετά είδη φυτών, μερικά από τα οποία απαντώνται μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως είναι η μπαλλότα (ballota integrifolia), το άλυσσο (alyssum chondrogynum), το θρουμπί (thymus integer), ηλιάνθεμο (helianthemum obtusifolium). Άλλα μη ενδημικά φυτά αποτελούν η μυροφόρα (lavandula stoechas), η μερσινιά (myrtus communis), η τρεμιθιά (pistacia terebinthus), ο αντζουλόβατος (smilax aspera), τραχεία πεύκη ( pinus brutia)κ.α. Στην περιοχή ο περιπατητής μπορεί να συναντήσει και μια πλούσια πανίδα που αποτελείται από θηλαστικά όπως λαγός, αλεπού, σκαντζόχοιρος, πουλιά όπως πέρδικα, φασσιανός, τρυγόνι , σκαλιφούρτα κ.α. αλλά και ερπετά όπως φίνα, κουρκουτάς και μαύρο φίδι (θερκό).

Το πιο όμορφο σημείο της διαδρομής αποτελεί η Μούττη της Κυπαρισσιάς, που αποτελεί το υψηλότερο σημείο του μονοπατιού με υψόμετρο τα 692 μέτρα. Από εδώ ο επισκέπτης μπορεί να αγναντέψει την πανοραμική θέα που περιλαμβάνει την πόλη της Λεμεσού, το λιμάνι και την Αλυκή Ακρωτηρίου. Το όμορφο και το ήρεμο περιβάλλον περικυκλωμένο από κυπαρίσσια δημιουργούν αισθήματα ηρεμίας και γαλήνης.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως από ένα σημείο της διαδρομής ξεκινά ένα δεύτερο γραμμικό μονοπάτι, μήκους 8 χλμ, που οδηγεί προς το χωριό Φοινικάρια. Το συγκεκριμένο μονοπάτι απευθύνεται κυρίως σε δεινούς περιπατητές, καθώς φέρει βαθμό δυσκολίας 3 και περιλαμβάνει αρκετές ανηφόρες και κατηφόρες.