Η Εκκλησία της Στενής είναι αφιερωμένη στον Άγιο Τρύφωνα , που κατά την παράδοση είναι προστάτης των ζώων και των σπαρτών και ο οποίος καταγόταν από την Λάμψακο της Μικρά Ασίας. Ο ναός έχει κτιστεί το 1913 στο μέρος ακριβώς, όπου ήταν η πρώτη εκκλησία του χωριού, ένα μικρό κτίσμα το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά, λόγω κάποιου ξεχασμένου αναμμένου κεριού ή καντηλιού.

Κατά την διάρκεια των εργασιών για την ανέγερση του υφιστάμενου Ναού, όλοι οι κάτοικοι πρόσφεραν εθελοντική εργασία, άλλοι κουβαλώντας με τα ζώα τους πέτρες από την περιοχή του Μοναστηριού της Χρυσολακούρνας και άλλοι βοηθώντας ο καθένας σε ότι μπορούσε τους τεχνίτες που έκτιζαν την εκκλησία.

Το καμπαναριό το οποίο είναι από τα ωραιότερα της περιοχής είναι εξ ολοκλήρου κτισμένο από πελεκητή σκληρή πέτρα της περιοχής, κτίστηκε το 1940, από τον φημισμένο τεχνίτη της εποχής εκείνης, Κωνσταντίνο Ζόππο και τον γιο του Δήμο, από την Γεροσκήπου.

Μέχρι την ανέγερση του καμπαναριού, «καμπαναριό» ήταν ένας τρέμιθας έξω από την είσοδο του ναού όπου ήταν δεμένο πάνω σ' αυτό ένα σήμαντρο. Κοντά στο δέντρο αυτό υπήρχε μια μεγάλη πέτρα πάνω στην οποία ανέβαινε ο Δεσπότης (Μητροπολίτης) για να καβαλλικεύση στη «Μούλα» (θηλυκό Μουλάρι) του, όταν αναχωρούσε μετά που τελούσε την Θεία λειτουργία στην εκκλησία.

Τα χρήματα για την ανέγερση του καμπαναριού είχαν μαζευτεί από εισφορές Στενιωτών μεταναστών στην Νότιο Αφρική, που είχαν σταλεί στο χωριό για τον σκοπό αυτό.

Ο ναός έχει ανακαινισθεί το 1961 και το 1988 και κάθε χρόνο την 1 ην Φεβρουαρίου, ημέρα της γιορτής του Αγίου Τρύφωνος ντόπιοι και κάτοικοι άλλων χωριών, τιμούν με την παρουσία τους την μνήμη του Αγίου Τρύφωνα.

πηγή : Κοινοτικό Συμβούλιο Στενής