Η προσφορά της Στενής στους Αγώνες του Έθνους υπήρξε αντιστρόφως ανάλογη προς το μέγεθος της. Συγκεκριμένα Στενιώτες αγωνίστηκαν στους δύο Παγκοσμίους πολέμους, αλλά αποκορύφωμα της προσφοράς της, υπήρξε ο Αγώνας του 1955-1959 κατά τον οποίο πολλοί νέοι της Στενής ήταν αντάρτες (καταζητούμενοι) που πολέμησαν τον κατακτητή σ' όλη την επικράτεια της Επαρχίας Πάφου.

Πλάι σ' αυτούς έδωσαν τον δικό τους αγώνα όλοι οι κάτοικοι της Στενής, κάθε ηλικίας, σαν τροφοδότες και συνεργάτες τους. Αρκετοί είχαν κρατηθεί σαν πολιτικοί κρατούμενοι για χρόνια στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης των Άγγλων στην Κοκκινοτριμιθιά ή την Πύλα, μακριά από τις οικογένειες και τις εργασίες τους.

Λόγω του υψηλού βαθμού συμμετοχής των Στενιωτών στον Αγώνα, οι Άγγλοι δεν έχαναν την ευκαιρία να προβαίνουν σε παντός είδους βία εναντίον στους ανυπεράσπιστους κατοίκους.

Κατά την διάρκεια της Τουρκικής Εισβολής και των μαχών που ακολούθησαν έπεσαν στην μάχη της Πόλεως Χρυσοχούς την 20.7.1974 ο συγχωριανός μας Αριστοτέλης Σάββα, αφήνοντας πίσω του σύζυγο και τρία ανήλικα κορίτσια.

Έτσι για να τιμηθεί η προσφορά της Στενής στους διάφορους Αγώνες, με την οικονομική ενίσχυση του κράτους αλλά και με διάφορες εισφορές, ανεγέρθηκε το Μνημείο Αγωνιστών στη κοινότητα, για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν νεότεροι, ότι αυτό το μικρό χωριό ήταν παρόν πάντα στο κάλεσμα της πατρίδας.

πηγή : Κοινοτικό Συμβούλιο Στενής