Το Μουσείο Αγροτικής Ζωής της Στενής, ένα Μουσείο που μας φέρνει πιο κοντά στα χρόνια των παππούδων μας και μας μαθαίνει τη ζωή τους.

Στο ΒΔ τμήμα της Κύπρου, 5 χλμ έξω από την Πόλη Χρυσοχούς και στο δρόμο προς το Σταυρό της Ψώκας, βρίσκεται το χωριό της Στενής. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 200μ. πάνω από τη θάλασσα, σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία που προσφέρεται για εξορμήσεις και διάφορες δραστηριότητες.

Η Στενή είναι ένα πολύ όμορφο χωριό που διατηρεί ακόμα τον παλιό, παραδοσιακό του χαρακτήρα. Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της είναι και το Μουσείο της Αγροτικής Ζωής με θέμα τη ζωή στα χωριά της Κύπρου από το 1800 ως το 1945. Στεγάζεται σε κτίριο της Κοινότητας, το οποίο είναι κτισμένο σε παραδοσιακό στυλ. Το μουσείο είναι μικρό αλλά τα εκθέματα του είναι πολλά και ποικίλα.

Πολλά από αυτά είναι ίσως άγνωστα στον θεατή, όμως είναι έτσι τοποθετημένα ώστε να καταλάβει αμέσως τη χρήση τους. Χωρίζονται σε διάφορες θεματικές ενότητες που αφορούν διάφορες πτυχές της ζωής του ανθρώπου: οργώνοντας τη γη, κουζίνα, αποθηκευτικά σκεύη, εργαλεία, υφαίνοντας στον αργαλειό, παραγωγή κλωστής, παραδοσιακές ενδυμασίες, τεχνίτες και χειροτεχνία, ιστορία, κατασκευή ψωμιού, εμπόριο.

Παρατηρώντας κανείς αυτά τα αντικείμενα καταλαβαίνει πόσο δύσκολη ήταν η ζωή των παππούδων μας, πόσο έπρεπε να κοπιάσουν για να δουλέψουν τη γη, να ετοιμάσουν το φαγητό τους, να φτιάξουν τα ρούχα τους, να φροντίσουν το σπίτι και την οικογένειά τους. Ίσως αυτό μας κάνει να νιώσουμε λίγο πιο ευγνώμονες για όσα έχουμε σήμερα.

Πληροφορίες για όλα τα εκθέματα υπάρχουν στους οδηγούς του Μουσείου που είναι γραμμένοι στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Το Μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά, από τις 10.00 το πρωί ως τις 4.00 το απόγευμα. Διαθέτει είσοδο με ράμπα και τουαλέτες για ΑΜΕΑ. Η είσοδος είναι δωρεάν, είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε επισκέπτη να αφήσει κάποιο ποσό αν το επιθυμεί για τη συντήρηση και την επέκταση του Μουσείου.