Η Παγκύπρια οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) σε συνεργασία με την κοινότητα της Βάσας Κοιλανίου δημιούργησε το πρώτο Μουσείο Ιστορίας της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Το Μουσείο στεγάζεται στο νεοκλασσικό κτίριο του παλιού δημοτικού που λειτουργούσε στο χωριό. Το σχολείο αυτό είχε δημιουργηθεί από δύο εύπορους κατοίκους της κοινότητας, τους Χατζηκλεάνθη και Μαρκαντώνη, οι οποίοι ανέλαβαν με δικά τους έξοδα την ανέγερσή του.

Το Μουσείο καλύπτει μέσα από την ιστορία του σχολείου της Βάσας Κοιλανίου, τόσο την ιστορία του χωριού όσο και την ιστορία της Δημοτικής Εκπαίδευσης στα χωριά κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της Αγγλοκρατίας. Στο Μουσείο γίνεται μια αναδρομή στην ιστορία της ΠΟΕΔ, που ξεκινά από την ίδρυσή της το 1911 και φτάνει μέχρι σήμερα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο της παιδείας που σχετίζονται και με το χωριό, όπως τους Στυλιανό Χουρμούζιο, Χαράλαμπο Παπαδόπουλο, Ελένη Ζαχαριάδου, Ανδρέα Νικολαΐδη και Δημήτρη Λιμπέρτη. Για τον καθένα από αυτούς υπάρχει εκτενής αναφορά , ενώ εκτίθενται βιβλία, χειρόγραφα και προσωπικά αντικείμενά τους.

Συγκεκριμένα το Μουσείο χωρίζεται σε τρεις ενότητες: η Ιστορία της Βάσας, όπου γίνεται μια αναδρομή στην ιστορία της κοινότητας από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, η Δημοτική Παιδεία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας  με ένα πλούσιο υλικό που προέρχεται από το αρχείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και τέλος η Δημοτική Παιδεία στα χρόνια της Αγγλοκρατίας .

Σε μια τέταρτη ενότητα αναπαριστάται μια τάξη ενός αλληλοδιδακτικού σχολείου, όπως αυτή λειτουργούσε στα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου . Επίσης στο Μουσείο εκτίθενται αρχαιολογικά αντικείμενα που έχουν ανευρεθεί στην περιοχή και που έχουν παραχωρηθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Η παρουσίαση των ενοτήτων γίνεται μέσα από διαδραστικές εφαρμογές και οθόνες αφής, καθιστώντας την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τα παιδιά.

Ωράριο Λειτουργίας Μουσείου : Δευτέρα – Σάββατο 08:00 – 13:00 , Κυριακή 10:00 – 15:00. Καθώς επίσης κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 25942124, 25942634

Τιμή Εισόδου : 1 ευρώ