Πευκόφυτα δάση, στενά δρομάκια, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, εξαιρετικές ταβέρνες , φιλόξενοι άνθρωποι είναι μόνο κάποια από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που συνθέτουν το όμορφο αυτό χωριό. Έχοντας πάρει την ονομασία του από τα ομώνυμα δέντρα που υπάρχουν στην περιοχή, τα οποία ξεχωρίζουν για τους μεγάλους μαύρους καρπούς τους, αποτελεί το ορεινότερο χωριό της επαρχίας Λάρνακας με υψόμετρο περίπου 840 μέτρων.

Βαβατσινιά

Η Βαβατσινιά βρίσκεται στους νοτιανατολικούς πρόποδες του Τροόδους και στα νότια του δάσους Μαχαιρά και συνδέεται συγκοινωνιακά με τις κοινότητες των Αγίων Βαβατσινιάς, τα Λεύκαρα και τον Λυθροδόντα. Το χωριό, σύμφωνα με το χρονογράφο Λεόντιο Μαχαιρά, υπήρξε φέουδο κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους και μάλιστα αποτελούσε ένα από τα χωριά με τα καλύτερα κρασιά της Κύπρου εκείνης της περιόδου. Σήμερα η Βαβατσινιά αποτελεί ένα από τα πιο ανεπτυγμένα ορεινά χωριά της Λάρνακας αποτελώντας πόλο έλξης ενός μεγάλου αριθμού επισκεπτών που αναζητούν ένα όμορφο και ήρεμο μέρος για να αποδράσουν.

Βαβατσινιά

Στη Βαβατσινιά έχουν γίνει προσφάτως διάφορα έργα που έχουν αναβαθμίσει το χωριό διατηρώντας όμως πάντοτε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Οι εκδρομείς μπορούν να περπατήσουν στην προσφάτως κτισμένη λιθόστρωτη πλατεία του χωριού και να χαθούν στα στενά παραδοσιακά δρομάκια. Εδώ έχουν την ευκαιρία να δουν ένα παραδοσιακό αποστακτήριο ζιβανίας. Από την πλατεία ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει το μονοπάτι που βρίσκεται παράλληλα του ποταμού και να ξεκουραστεί σε μια από τις πλατφόρμες που βρίσκονται στην κοίτη του θαυμάζοντας παράλληλα το υπέροχο τοπίο της περιοχής, ενώ θα συναντήσετε και μια αιωνόβια συκαμιά που σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού υπήρχε πολύ πιο πριν να δημιουργηθεί ο οικισμός. Ακόμη ένα μονοπάτι συναντάται στα βόρεια του χωριού, περνώντας το δρόμο του Μαχαιρά, με κατευθυντήριες πινακίδες να δείχνουν τη διαδρομή. Το μονοπάτι καταλήγει στην Σπηλιά της Αθασιάς, μια σπηλιά που ανοίχτηκε την περίοδο της Φραγκοκρατίας με σκοπό την ανεύρεση χαλκού.

Βαβατσινιά

Άλλα σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος αποτελούν ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και αποτελεί την κύρια εκκλησία της κοινότητας, ενώ σε κοντινή απόσταση από το ναό βρίσκεται το αγίασμα του Αγίου Γεωργίου του Βαβατσινιώτη, το εκκλησάκι της Παναγίας της Ελεούσας στα δυτικά της κοινότητας, από τον περίβολο της οποίας μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη πανοραμική θέα του χωριού , το εξωκλήσι της Παναγίας του Κουμνιού στα νότια του χωριού, στο δρόμο προς την Ορά και στο οποίο φυλάσσεται ένα παλαιό εικόνισμα της Παναγίας και τέλος το πετρόκτιστο εξωκλήσι του Σωτήρος στα βόρεια του χωριού, στο δρόμο προς τον Μαχαιρά.

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου Βαβατσινιά

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου

Το γραφικό χωριό της Βαβατσινιάς αγκαλιασμένο από ένα πυκνό πευκόδασος αποτελεί ένα όμορφο προορισμό που προσφέρεται για όλες τις εποχές του χρόνου. Μπορεί ακόμα να αποτελέσει το ορμητήριο για μικρές εξορμήσεις και εξερευνήσεις της γύρω περιοχής. Αξίζει να αναφερθεί, κυρίως για τους καλοφαγάδες, ότι το χωριό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για τις ταβέρνες του που προσφέρουν παραδοσιακούς κυπριακούς μεζέδες και γλυκά.

Βαβατσινιά