Το γραφικό αυτό ορεινό χωριό της επαρχίας Λάρνακας , βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 470 μ. και συνορεύει με τα χωριά Λάγια, Ορά, Κάτω Δρυ, Λεύκαρα και Χοιροκοιτία. Σύμφωνα με τον ιστορικό Νέαρχο Κληρίδη το χωριό έχει κτιστεί περί το 1450 μ.Χ. Υπάρχουν δύο εκδοχές σχετικά με το όνομα του χωριού. Η πρώτη εκδοχή αναφέρει πως το όνομά του το πήρε από το φεουδάρχη Βαβυλά, ο οποίος υπήρξε την τότε εποχή φεουδάρχης της ευρύτερης περιοχής της Βάβλας, του Κάτω Δρυ και των Λευκάρων. Η δεύτερη εκδοχή αναφέρεται σε ένα φυτό, είδος ακακίας, που φύτρωνε στην Αίγυπτο και χρησιμοποιείτο στην κατασκευή καραβιών. Το φυτό αυτό, που έφερε το όνομα βάβλα, φαίνεται να είχε εισαχθεί την τότε εποχή και στην Κύπρο.

Το χωριό παρόλο που βρίσκεται σε ένα καλό κομβικό σημείο και ενώ διαθέτει πλούσια εύφορα εδάφη εντούτοις δεν κατόρθωσε να κρατήσει τους μόνιμους κατοίκους του, οι οποίοι απαριθμούνται μόλις σε μερικές δεκάδες. Το χωριό αποκτά ζωή κυρίως τα Σαββατοκυρίακα από τους επισκέπτες, οι οποίοι είτε διαθέτουν δικό τους σπίτι είτε μένουν σε ένα από τα αγροτουριστικά καταλύματα.

Η Βάβλα είναι ένα υπέροχο χωριό για να το επισκεφτεί κανείς για να χαλαρώσει από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Δεν είναι από τα χωριά, στα οποία θα ενοικιάσεις δωμάτιο σε ένα από τα αγροτουριστικά καταλύματα και θα παραμείνεις αποκλειστικά εκεί, αλλά σου παρέχει τη δυνατότητα να κάνεις τις βόλτες σου εντός του χωριού και όχι μόνο. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περπατήσει στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια και να απολαύσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού, όπου επικρατούν τα κτίσματα με την άσπρη πέτρα της περιοχής , να επισκεφτεί τα αξιοθέατα αλλά και να «χαθεί» στην απεραντοσύνη του μεγαλείου της φύσης.

Στη Βάβλα υπάρχουν τρεις εκκλησίες και ένα μοναστήρι. Οι τρεις εκκλησίες είναι του Αγίου Γεωργίου, η οποία αποτελεί και την κύρια εκκλησία του χωριού, η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η οποία βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και η εκκλησία της Παναγίας της Αγάπης, η οποία βρίσκεται 3χλμ βόρεια του χωριού στην όχθη του ποταμού του Αγίου Μηνά. Η εκκλησία της Παναγίας της Αγάπης είναι πιθανότατα η μοναδική εκκλησία στον κόσμο με αυτή την ονομασία. Αποτελεί ένα μικρό εξωκλήσι,μέσα σε ένα υπέροχο ειδυλλιακό περιβάλλον, συνδεδεμένο με πολλές δοξασίες και παραδόσεις. Εδώ καταφεύγουν πολλοί ερωτευμένοι είτε για να επισφραγίσουν το έρωτα τους είτε για να επικαλεστούν τη βοήθεια της Παναγίας στο να επιλύσουν τα προβλήματά τους. Στα ανατολικά της Βάβλας, στο δρόμο που οδηγεί στο χωριό Κάτω Δρυς , θα συναντήσετε το μοναστήρι του Αγίου Μηνά που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα της Κύπρου.

Στο χωριό μπορεί να επισκεφτεί κανείς το Μουσείο Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59, καθώς αρκετοί κάτοικοι του χωριού υπήρξαν μέλη της οργάνωσης. Στο Μουσείο εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα ενός από τους αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., του Μιχαλάκη Παρίδη, που υπήρξε τομεάρχης στην επαρχία Λάρνακας. Παράλληλα στο Μουσείο φιλοξενούνται γεωργικά εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι αγρότες της Βάβλας κατά τον προηγούμενο αιώνα.

Για τους φυσιολάτρες η Βάβλα προσφέρει ένα υπέροχο μονοπάτι της φύσης, μήκους 7 χλμ που ξεκινά από το κέντρο του χωριού, περνά από το εξωκλήσι της Παναγίας της Αγάπης και κατά μήκος του ποταμού του Αγίου Μηνά, για να καταλήξει και πάλι στο κέντρο.

Τέλος το εργαστήριο εξαγωγής και εμφιάλωσης μελιού «Ecophysis» προσφέρει στους επισκέπτες μια πρωτόγνωρη εμπειρία, τη δυνατότητα να γίνουν μελισσοκόμοι για μία μέρα. Η εκδρομή ξεκινά με πεζοπορία στη φύση, ούτως ώστε οι εκδρομείς να γνωρίσουν τα φυτά με τα οποία τρέφονται οι μέλισσες και έπειτα να παρακολουθήσουν ολόκληρη τη διαδικασία μέχρι και το τελικό στάδιο παραγωγής του μελιού. Άλλωστε η μελισσοκομία αποτελεί μια από τις κυριότερες ασχολίες του χωριού και το μέλι που παράγεται στη Βάβλα είναι γνωστό σε ολόκληρη την Κύπρο.

Το χωριό της Βάβλας, μπορεί να αποτελεί ένα μικρό χωριό, παρόλα αυτά προσφέρει στους επισκέπτες διάφορες επιλογές και δραστηριότητες αναλόγως των ενδιαφερόντων του καθενός.Το σίγουρο είναι πως θα σας κερδίσει με την απλότητα, την ομορφιά και τη γραφικότητα του.