Λυσός

Displaying 1 - 9 of 9
Προορισμός

Το εξωκλήσι του Αγίου Μερκούριου στη Λυσό αποτελεί τη μοναδική εκκλησία αφιερωμένη στο συγκεκριμένο άγιο. Είναι ένα μικρό ξυλοστεγές πετρόκτιστο εκκλησάκι «πνιγμένο» μέσα στο πράσινο του δάσους του Σταυρού της Ψώκας. Το εσωτερικό του ναού αποτελείται από ένα λιτό ξύλινο εικονοστάσι που φέρει τις εικόνες της Παναγίας, του Χριστού και άλλων αγίων.

Το εκκλησάκι κτίστηκε από δύο κατοίκους...

Τοποθεσία:
Προορισμός

Με κατεύθυνση από το χωριό της Λυσού προς το χωριό Πελαθούσα, σε επτακόσια περίπου μέτρα βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα λιτό εκκλησάκι τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Στο εσωτερικό του αποτελείται από ένα εξίσου απλό εικονοστάσι με τις εικόνες του Χριστού, της Παναγίας, του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και του Προφήτη Ηλία που παρουσιάζεται να ανεβαίνει στα...

Τοποθεσία:
Προορισμός

Η κύρια εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Παναγία Χρυσελεούσης. Κτίστηκε στα τέλη του 15ου ή στις αρχές του 16ου αιώνα και ανήκει στο λεγόμενο φραγκοβυζαντινό ρυθμό που συνδυάζει βυζαντινά και γοτθικά στοιχεία, τρούλο και τόξα. Η αρχιτεκτονική της εκκλησίας συμβολίζει παλαιότερο βυζαντινό τύπο, τον μονόκλιτο σταυροειδή με τρούλο με συνεπτυγμένα το βόρειο και νότιο σκέλος του σταυρού...

Τοποθεσία:
Προορισμός
Saint George in Lysos

Ανατολικά της κοινότητας της Λυσού, μεταξύ των χωριών της Λυσούς και της Κινούσας, «πνιγμένο» μέσα στο δάσος βρίσκεται το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Πρόκειται για ένα μονόκλιτο πετρόκτιστο ναό, ο οποίος κτίστηκε τον 13ο αιώνα. Η εκκλησία βρίσκεται υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και από αυτήν διασώζονται τοιχογραφίες του Αγίου Μάμαντος.

Τοποθεσία:
Προορισμός
Saint Marina in Lysos

Στο νεκροταφείο του χωριού Λυσός βρίσκεται ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Μαρίνα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα λιτό εκκλησάκι τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Ο εσωτερικός του χώρος αποτελείται από ένα εξίσου απλό τέμπλο με τέσσερις σύγχρονης βυζαντινής τεχνοτροπίας εικόνες. Το εκκλησάκι κοσμούν λιγοστές φορητές εικόνες.

Η μνήμη της Αγίας Μαρίνας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17...

Τοποθεσία:
Προορισμός
EOKA Hideouts in Lyso

Στη περιοχή της Λυσού, υπάρχει ένα λημέρι και τέσσερα κρησφύγετα. Το λημέρι βρίσκεται ανατολικά του βουνού «Προφερτζιή», γύρω στα 100 μέτρα χαμηλότερα από την κορυφή και δεσπόζει της περιοχής Αγίου Μερκουρίου. Από τη κορυφή του βουνού μπορεί κάποιος να βλέπει όλη σχεδόν τη γύρω περιοχή και κατά την διάρκεια του Αγώνα, μπορούσε να παρακολουθεί όλες τις κινήσεις του εχθρού.
Το πρώτο...

Τοποθεσία:
Προορισμός
Evagoras Pallikaridis Monument in Lysos

Στο σημείο όπου έγινε η σύλληψη του αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, έχει υψωθεί μνημείο εις μνήμη του. Στη μαρμάρινη πλάκα που έχει στηθεί χαράχτηκαν στίχοι από ποίημα του ίδιου του ήρωα:  

                                «Νύχτα Χειμωνιάτικη

                                 το σκοτάδι πέφτει

                                 οι εχθροί σκλαβώσανε

...
Τοποθεσία:
Προορισμός
Archangel-Michael-in-Lysos

Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ βρίσκεται σε ένα παράδρομο στο χωριό Λυσός. Αποτελεί μια απλή, μονόκλιτη πετρόκτιστη εκκλησία. Το εσωτερικό της είναι εξίσου λιτό, καθώς αποτελείται από ένα τέμπλο που κοσμείται από δύο μόνο σύγχρονης βυζαντινής τεχνοτροπίας εικόνες, του Χριστού και της Παναγίας. Το εκκλησάκι φέρει ελάχιστες φορητές εικόνες.

Τοποθεσία:
Προορισμός

Το εξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λυσό βρίσκεται στην ύπαιθρο της κοινότητας. Πρόκειται για ένα μονόκλιτο πετρόκτιστο εκκλησάκι , του οποίου ο εσωτερικός χώρος αποτελείται από ένα ιδιαίτερα λιτό τέμπλο που φέρει τις εικόνες του Χριστού και της Παναγίας. Κάποιες φορητές εικόνες μαζί και αυτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης βρίσκονται επάνω σε ένα τραπέζι στη γωνιά του δεξιού...

Τοποθεσία: